Het Handboek Bewonersparticipatie is meer dan een boek; het is een praktische gids voor iedereen die bewoners bij hun leefomgeving wil betrekken op een manier die écht werkt. Het boek biedt methoden en inzichten om bewoners op een respectvolle en doordachte manier te laten participeren in projecten, waarbij hun perspectieven en belangen op waarde worden geschat. Of je nu projectmanager, beleidsmaker of betrokken bewoner bent – dit handboek helpt je om de juiste stappen te zetten in elke fase van het participatieproces.
Mijn rol als illustrator
Als illustrator van dit handboek had ik de kans om al heel vroeg de teksten van Saskia en Suzanne te lezen en daarbij passende beelden te tekenen. De twee auteurs en ik vonden elkaar in de gedeelde visie over bewonersparticipatie en over het idee dat goede beelden helpen in een ingewikkeld proces. Ze vroegen mij om alle hoofdstukken te starten met een illustratie op een schutblad en met diverse illustraties de tekst te verduidelijken – een mooie kans om mijn ervaring met visueel faciliteren en bewonersparticipatie te combineren.
Van Idee naar Illustratie: Hoe het Werkproces Verliep
Het proces begon met een gesprek waarin ik vragen stelde over de uitgangspunten en kernboodschappen van het boek. Na dat gesprek wist ik zeker dat ik deze samenwerking graag aanging en stuurde mijn offerte en een proefillustratie in. Daarna volgde een schetsfase, waarin ik verschillende concepten tekende die we in gezamenlijke sessies afstemden op de wensen. Dit stelde ons in staat om scherp te stellen wat de illustraties moesten communiceren en waar in het boek ze de meeste meerwaarde zouden hebben. Na de afronding en oplevering was het bijzonder om het definitieve handboek in handen te houden. Het gaf voldoening om te zien hoe de tekeningen de inhoud nog toegankelijker maken.
Nu het boek af is, gebruik ik het ook zelf. Het is voor mij een waardevol naslagwerk dat bijdraagt aan mijn opdrachten in bewonersparticipatie. De stappen, tips en methodes werken als een reminder om bewoners op de eerste plaats te zetten en hun stem écht te laten gelden in het ontwerp van hun omgeving.
Mijn tips voor succesvolle bewonersparticipatie
- Luister actief: Ga het gesprek aan zonder meteen oplossingen aan te dragen. Bewoners willen gehoord worden, en luisteren is de eerste stap om vertrouwen op te bouwen.
- Maak het visueel: Door ideeën en discussies te tekenen, worden ze tastbaar voor alle betrokkenen. Zo zie je wat iedereen bedoelt en worden verschillen duidelijk.
- Betrek bewoners vroeg en regelmatig: Participatie begint bij de eerste ideeën en loopt door tot en met de uitvoering. Continu betrokkenheid creëren helpt om verrassingen te voorkomen en vergroot de kans op draagvlak.
Het handboek en andere informatie
Wil je het handboek zelf bestellen of meer weten over de inhoud? Bezoek dan de salespagina van het boek voor alle details.
Ook hebben, na deze succesvolle samenwerking, een seizoen opgenomen voor de Participatie Podcast. Alles over onze ervaringen tijdens de opnamen, lees je in dit blog.
In de podcast gaan we in gesprek over allerlei aspecten van bewonersparticipatie. Luister hier naar onze gezamenlijke inzichten en ervaringen.