De afgelopen twee dagen hebben we naar onszelf gekeken. Met creativiteit naar ons spiegelbeeld door een creatief zelfportret te maken en met rust naar ons binnenste door de oefeningen die Jacobien je liet zien.
Hoe zit het dan met die betrokken samenwerking?
Nou, dat is eigenlijk heel simpel!
Samenwerken doe je met anderen en dus niet door alleen naar jezelf te kijken. Maar jij kan alleen samenwerken als je ook jezelf meeneemt! Als je dat niet doet, sta je aan de zijlijn.
Letterlijk als je niet meedoet, maar ook figuurlijk als je wel meedoet maar dat niet doet vanuit jezelf. Als je niet aangesloten bent.
Daarom keken we op dag 6 naar de buitenkant. Misschien deed je de oefening alleen en maakte je op een creatieve manier een portret van jezelf dat meer zegt dan alleen je spiegelbeeld. MIsschien deed je de knip-en-plak-oefening samen en zag je hoe anderen jou zien.
Op dag 7 keerde je naar binnen, naar jouw rustpunt. Gek genoeg is dat rustpunt ook waar je vuurtje brandt, waar jouw passie vandaan komt.
Als de buiten- en binnenkant op elkaar aansluiten, kan jij bewust jouw samenwerkingen instappen en er meer uithalen voor jezelf.
Stap in de samenwerking
Het werkblad van vandaag helpt je om voordat je in gesprek gaat of voordat je een samenwerking aangaat heel bewust te zijn van twee dingen:
- Wat breng jij mee ten gunste van de ander?
- Wat haal je op ten gunste van jezelf?
Dit template kan je in je eentje invullen, maar als jij werkt in een (project)team is het ook interessant om dit samen te doen.
Ken je die persoonlijkheidstesten waarmee iedereen op een wiel of in een web wordt geplaatst zodat je kan zien hoe compleet je team is? Eveline vindt daar iets van 😉 Natuurlijk kan dit je helpen, maar het vertelt niet wat je voor elkaar kan betekenen. Hoe jullie elkaar kunnen laten groeien.
Stel: in jouw team zit een timide persoon, we noemen hem even Jan.
Jan heeft een baan en rol in het team waarin hij ook timide mag zijn. Zijn houding is perfect! Maar Jan heeft ook ambities: hij wil graag naar een senior functie. Daarvoor is het nodig dat hij leert praten voor 200 mensen over zijn rol in het project. In zijn reguliere werk krijgt hij die kans niet en zal hij het nooit kunnen oefenen.
Samen met andere collega’s werken jullie toe aan jullie masterpiece en dat wordt gepresenteerd aan een zaal vol potentiële klanten. Of tijdens een lunchbijeenkomst met collega’s. Of aan jullie afdeling tijdens een afdelingsoverleg. Hoe groot en belangrijk die bijeenkomst is, maakt niet uit.
In de persoonlijkheidstest van Jan staat niks over zijn wens om te oefenen met praten voor groepen en jullie hebben daar niet over gepraat. De presentatie nadert en jullie verdelen de rollen. Jan haalt zijn schouders op: “mijn kans komt een andere keer wel”.
Of jullie hebben uitgebreid gesproken over elkaars inbreng en elkaars wensen, je weet dat Jan slechts 1 kans nodig heeft om deze mega stap te zetten. Als jullie praten over de presentatie, vraag je heel bewust aan Jan of dit zijn kans is en jullie bepalen samen hoe jullie dit gaan voorbereiden.
Jij bepaalt de intensiteit van jouw samenwerkingen
Genoeg gepraat! Download je werkblad en probeer het uit.
Bevalt het je om vooraf bewust jouw samenwerkingen aan te gaan? Zet het template dan naar jouw hand! Een paar regels bovenaan het blad in je notitieboek kan hetzelfde resultaat hebben. Of misschien heb je veel meer ruimte nodig omdat je wilt tekenen of hieraan samenwerkt: koop dan een blok A3 papier en maak jouw eigen posters.
Met een verbindende groet,
Jacobien en Eveline