Participatie Podcast, een nieuw avontuur

Bewonersparticipatie. Je omarmt het of je laat het (liever) links liggen. In dit blog leg ik uit waarom ik het jaren geleden al omarmde en hoe dat uitmondde in de Participatie Podcast.

Bewonersparticipatie als kans

Ik sta startte mijn serieus carrière als projectleider openbare ruimte bij de gemeente Hilversum. In die zin zitten twee elementen die alles zeggen over mijn ervaring met bewonersparticipatie. Het is met de paplepel ingegoten. Als we werken in de openbare ruimte zijn er per definitie gebruikers die je niet buiten kunt sluiten. We gebruiken de straat, de stoep en de speeltuinen immers allemaal. Daar komt bij dat Hilversum de Mediastad is en alles onder een vergrootglas ligt of snel gevonden wordt voor een onderwerp in een actualiteitenprogramma.

In de negen jaar bij de gemeente Hilversum werkte ik aan een grote verscheidenheid aan projecten. Van rotondes die kruispunten werken, de eerste voorrangspleintjes en een tunnel onder een rotonde tot de herinrichting van een woonwagencentrum en de inbreiding van vijf woningen in het centrum. Deze ervaringen hebben me geleerd dat bewonersparticipatie een kans is. Een die ik het liefst met beide handen aangrijp en graag bewust vormgeef.

Het visueel faciliteren van bewonersbijeenkomsten

Sinds ik startte met visueel faciliteren, zet ik die vaardigheid ook in tijdens bewonersbijeenkomsten. Een intrigerend proces waarbij mijn visuele bijdragen niet alleen dienen ter verfraaiing, maar als krachtig gereedschap fungeerden om het gesprek vorm te geven. De impact van een goede (visueel) facilitator tijdens een bewonersavond is groot. Door beelden te creëren die het gesprek aanvullen en versterken, ontstaat een diepere betrokkenheid en begrip bij de deelnemers. Het visueel faciliteren is voor mij een essentieel element om participatie naar een hoger niveau te tillen.

Het Handboek Bewonersparticipatie

In de dynamische wereld van bewonersparticipatie zijn er momenten die zich als gouden kansen aandienen. In mijn reis door dit boeiende terrein, heb ik het voorrecht gehad om samen met Saskia en Suzanne te werken aan het Handboek Bewonersparticipatie. Een project dat niet alleen onze samenwerking startte, maar ook deuren opende naar nieuwe mogelijkheden en inzichten. Dit handboek gaat nu als warme broodjes over de toonbanken van Participatiecursus en Managementboek.nl.

Saskia en Suzanne hebben met hun tekstuele vaardigheden de basis gelegd voor een praktisch en waardevol naslagwerk. Als illustrator heb ik die teksten voorzien van beelden die jou helpen die teksten te begrijpen en onthouden. Met een glimlach op je gezicht. Het handboek is niet alleen een weerspiegeling van onze gezamenlijke inspanningen, maar vooral een nuttig instrument geworden voor diegenen die zich willen verdiepen in bewonersparticipatie.

Ons gezamenlijke werk aan het Handboek Bewonersparticipatie heeft geleid tot een succesvol boek en vormt de basis van onze voortdurende zoektocht naar verdieping en vernieuwing. We schreven bijvoorbeeld ook dit artikel voor de Landelijke Omgevingsmanagementdag.

De Participatie Podcast, een aanvulling op het boek

Na het succes van het Handboek Bewonersparticipatie wilden we alle drie meer dan alleen een boek. We wilden een levendig gesprek aangaan, ervaringen delen en vragen stellen die ons bezighouden in het dynamische veld van bewonersparticipatie. Daarom besloten we begin januari bij elkaar te komen en de Participatie Podcast nieuw leven in te blazen. Dit nieuwe seizoen gaat verder dan de interviews uit het eerste seizoen. Nu delen Saskia, Suzanne en ik vanuit onze eigen ervaringen en stellen we vragen die de kern raken van bewonersparticipatie. De podcast fungeert als een aanvulling op het boek, waarbij we dieper ingaan op onderwerpen, nieuwe ideeën verkennen en elkaar blijven inspireren.

In ons streven naar een continue dialoog en het delen van inzichten, hopen we dat de Participatie Podcast niet alleen luisteraars informeert, maar ook inspireert. Door de combinatie van tekst en beeld, vastgelegd in het Handboek Bewonersparticipatie, en de levendige gesprekken in de podcast, willen we een waardevolle bijdrage leveren aan het evoluerende landschap van bewonersparticipatie.

Wil je meer ontdekken? Luister dan naar de Participatie Podcast via Spotify. Laat je inspireren door onze gesprekken en laat ons weten welke onderwerpen jou bezighouden in het boeiende domein van bewonersparticipatie.

De afleveringen op een rijtje

Participatie Podcast, een nieuw avontuur

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie