Olympische Spelen Parijs

Nee, we zullen nooit een Olympische medaille winnen voor projectmanagement. Toch is projectmanagement topsport, want dat ons vak niet wordt uitgezonden op tv ter vermaak van anderen, wil niet zeggen dat wij niet het beste uit onszelf willen en moeten halen. Als projectmanager mag jij jezelf zien als topsporter en een topsportmentaliteit toepassen om het beste uit jezelf te halen. Voor mij was dit een reden om in 2020 onderzoek te doen naar de mentaliteit van diverse topsporters én om in 2024 veldonderzoek te doen tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

Een reflectie op Topsportmentaliteit en Projectmanagement

Balans op 2 schalen

Elke topsporter zoekt balans op 2 schalen.

Als belangrijkste wordt de balans tussen actie en rust genoemd. Wat mij opvalt is dat allebei een fanatieke en actieve houding vraagt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ik merk dat het me erg helpt om de juiste dingen te doen. Als je fanatiek en actief wilt zijn in zowel de actie als de rust, kies je namelijk voor de dingen die je echt graag wilt doen. Dat maakt dat je direct focus toevoegt aan je activiteiten.

De tweede balans gaat over fysieke en mentale groei. Zelfs topsporters blijken niet fysiek te kunnen groeien, zonder mentaal te groeien. Als je geen sterke mindset hebt, kan je niet trainen om fysiek sterk te worden. Als je fysiek niet gezond bent, kan je jezelf mentaal niet voeden. Bovendien heb je meer energie als je gezond bent.

Start bij je brein

Prince 2 Projectmanagement, Gouden Medaille

Topsporters hebben een duidelijke drijfveer: zij willen de beste worden in hun sport. Vaak gemotiveerd door een idool en concurrentie.

In ons werkveld wordt de beste projectmanager vaak getoetst op de grootste financiële winst of het realiseren van het grootste project. Is dat voor jou ‘de beste’ zijn? Is dat jouw drijfveer? Of ziet die er heel anders uit? Het maakt niet uit, als je het maar helder voor ogen hebt als jij bepaalt welke acties je inzet of uitvoert. Een duidelijk doel en duidelijke motivatie helpt je om doelgerichter te werken. Dat is dus niet hetzelfde als het doel van het project! Jij hebt een persoonlijke drijfveer waarmee je überhaupt bent begonnen als projectmanager of aan dit project.

Foto: Ik won een gouden medaille voor het goed toepassen van de methode Prince2 in een project. Dat is niet mijn drijfveer, maar de prince-koek smaakte goed.

Jouw werkplek

Jij zorgt dat je fysiek gezond bent en je je energie hoog houdt, maar kijk je ook naar hoe je werkt? Jouw topsporter komt alleen boven in een omgeving die het beste is voor jou. Dat is anders nu we vaker thuiswerken, maar het geeft de kans heel veel naar je eigen hand te zetten. Wat zijn jouw werktijden? Heb je je ideale pen en stift altijd bij de hand? Is er lekkere thee in huis? Zet jouw werkomgeving naar je hand zodat jij jouw fysieke lijf en jouw mindset het beste met elkaar laat samenwerken.

De doelgerichte projectmanager

Als projectmanager weten we heel goed hoe we doelen moeten stellen over het project en voor het projectteam. Maar stel jij ook je persoonlijke doelen?

In NLP wordt gesproken over het programmeren van je brein: door een routine of overtuiging zorg jij dat je het beste uit jezelf haalt. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om in de ochtend jouw doel van de dag te bepalen of markeer elke week de drie belangrijkste overleggen zodat je weet waar jij de meeste waarde gaat brengen en halen. Dit soort ’trucjes’ helpen je om je te richten op je doel en je belemmerende overtuigingen te overwinnen.

Stuikel je toch over jouw belemmerende overtuigingen? Dat gebeurt ons allemaal. Dat overkomt topsporters ook. Ga even zitten met jezelf, kijk nog eens goed naar jouw drijfveren en doelen en… ben je eigen trainer! Vertel jezelf waarom je dit doet, gun jezelf jouw doel en zie alles als een training.

Ik hoef het je natuurlijk niet te vertellen, maar toch: teken voor jezelf de route die jij loopt tussen je procesdoelen, zodat je uitkomt bij je resultaatdoel!

Mijn ervaringen op de Olympische Spelen in Parijs

Vorige week had ik de unieke kans om de topsportprincipes in actie te zien tijdens mijn acht dagen durende bezoek aan de Olympische Spelen in Parijs en Lille, waar ik acht verschillende sporten live heb mogen meemaken.

Een onvergetelijke ervaring in Parijs en Lille

Deze reis was al lang gepland, en ik keek er enorm naar uit. Natuurlijk vergde het enige voorbereiding, maar het was het allemaal waard. Ik was met een groep vrienden, een samengestelde groep die in de loop van de reis veranderde van samenstelling. Dit gaf een extra dimensie aan de ervaring, omdat de dynamiek van de groep voortdurend veranderde.

Wat me vooral opviel tijdens het evenement was hoe goed georganiseerd en ontspannen alles aanvoelde, ondanks de verspreiding van de sportlocaties door de hele stad. De duidelijke communicatie speelde hier een grote rol in, en de visuele communicatie was werkelijk prachtig. Deze was overal consistent en werd per sport subtiel aangepast aan de rituelen en tradities van die specifieke sport. Dit maakte het voor ons als bezoekers heel toegankelijk en prettig om te navigeren tussen de verschillende stadions. Echter, een klein nadeel was dat ik minder meekreeg van de sporten die ik niet live kon bijwonen, en soms miste ik de Nederlandstalige uitleg, aangezien het Frans in het stadion (voor mij) moeilijker te volgen was.

Olympische Spelen Parijs Boogschieten Invalides Femke Bol Balance Beachvolleybal Eiffeltoren TeamNL

Om deze ervaring te delen, heb ik een fotogalerij samengesteld met enkele van de meest memorabele momenten van de sportevenementen die ik bezocht. Je ziet beelden van de intense momenten, de bruisende sfeer en de iconische setting,

Sporten en Projectmanagement: Lessen uit de Arena

De sporten die ik bijwoonde, boden me niet alleen vermaak, maar ook waardevolle inzichten die ik kan toepassen in mijn werk als projectmanager.

Handbal: De tempowisselingen en het continue wisselen van spelers bepalen het spel. Dit onderstreept het belang van flexibiliteit binnen een projectteam. Wees niet bang om de samenstelling van je team te veranderen als dat nodig is voor een beter resultaat of nieuwe energie.

Tennis: Het plezier in het samenspelen was duidelijk zichtbaar, zowel in het dubbelspel als wanneer ze tegen elkaar speelden. Dit herinnert me eraan hoe belangrijk het is om in een projectteam plezier te hebben in de samenwerking, wat uiteindelijk zorgt voor ontspanning en betere resultaten.

Voetbal: De supporters en de sfeer in het stadion speelden een cruciale rol. De energie van de Marokkaanse supporters was voelbaar op het veld. Dit illustreert hoe belangrijk het is om ook buiten het projectteam ambassadeurs te hebben die het project aanmoedigen en ondersteunen.

Boogschieten: De opperste concentratie en focus van de atleten was bewonderenswaardig. Dit benadrukt het belang voor een projectleider om het doel scherp voor ogen te houden, vooral als dat visueel zichtbaar is, bijvoorbeeld op de muur van een obeya.

Hockey: Ondanks een grote achterstand van Frankrijk op China, schalde “allez les bleus” vanaf de tribune. Dit laat zien dat juist als het tegenzit, de ambassadeurs van je project keihard nodig zijn om de motivatie hoog te houden.

Wielrennen: Als toeschouwer zag ik slechts drie keer een flits van de renners. Dit is vergelijkbaar met hoe stakeholders vaak maar een klein deel van het projectproces zien. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en ervoor te zorgen dat de juiste informatie op de juiste momenten wordt gedeeld.

Beachvolleybal: Het stadion onder de Eiffeltoren was een fantastisch decor voor de wedstrijd. Hoewel de kwaliteit van de eerste wedstrijd iets tegenviel, maakte de omgeving alles goed. Dit toont aan hoe de locatie van een projectteambijeenkomst of bewonersbijeenkomst de beleving kan bepalen.

Waterpolo: De duels tussen de aanvaller en centrale verdediger, waarin de spelers elkaar voortdurend onderdrukken, zijn cruciaal in de strijd om punten. Dit doet me denken aan situaties waarin iemand in het projectteam het vuile werk moet opknappen, zodat het team als geheel vooruit kan komen en succesvol kan zijn.

Enkele dagen nadat ik terug was, zag ik op LinkedIn een bericht van Renate Watervaarder. Als expert in het begeleiden van grote groepen mensen tijdens events en in de drukke centra van onze steden, keek zij met die bril naar deze Olympische Spelen. Een andere tak van sport, maar met mijn passie voor beleefbare openbare ruimte, las ik haar bericht vol interesse.

Een deel van haar post luidt als volgt:

Voordat ik dit las, had ik al tegen iedereen die me hiernaar vroeg of het moeilijk was om naar de evenementen te komen, gezegd: “nee joh, gewoon de mensen in het roze volgen”. Hier lees je het bericht van Renate en kun je reageren. Als je alles van haar wil weten, kijk je natuurlijk op de website van WIE events.

Jouw Olympische moment

Heb jij bepaald wanneer je echt moet knallen? Bedenk dat dit jouw moment is!

Maak een plan zodat je gericht, met focus, naar jouw moment toe werkt. Jouw plan gaat uit van het beste resultaat dat je op papier kan bereiken, alle stemmetjes die jouw vertellen dat je ook kan falen komen niet in je plan. Want natuurlijk kan je falen, maar dat is toch geen serieus uitgangspunt? Precies! Zorg dat jouw doel, je voorbereiding, jouw balans en de flexibiliteit die jij nodig hebt terugkomen in jouw plan. Als motivatie: schrijf of teken ook hoe jij jouw succes gaat vieren en sta daar even uitgebreid bij stil.

Leestips?

Wil je niet lezen, maar zoek je wel een excuus om te Netflixen? De serie Drive to Survive geeft veel aandacht aan de mentaliteit van de Formule 1 coureurs.

Als jij via deze links een boek aanschaft, ontvang ik wellicht een vergoeding. Dat is niet de reden geweest om mijn artikel te schrijven, ik ben er van overtuigd dat deze boeken jou inspireren.

Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief Betekenend Werken. Daarin lees je alles over zakelijk tekenen en visueel projectmanagement. Wil je die ontvangen? Schrijf je dan in via de knop.

Projectmanagement als topsport

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.